Wonen

Hoe kies je de juiste lijm voor je klus?

Lijm kan enorm handig zijn om dingen snel, gemakkelijk en onzichtbaar vast te zetten en hoor dan ook thuis in de gereedschapskist van elke klusser. Maar tegenwoordig zijn er zo veel verschillende specifieke soorten lijm dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. In deze blog lees je hoe je kan bepalen welke lijm geschikt is voor welke klus.

Materiaal

Ten eerste is het van belang welk materiaal je gaat lijmen. Bij glas is het bijvoorbeeld belangrijk dat de lijm transparant is en zich goed hecht op gladde oppervlakken. Vaak is glaslijm ook waterbestendig. Bij PVC-lijm is het voor de ideale hechting dan weer van belang dat het oppervlak van tevoren gereinigd wordt met bijvoorbeeld aceton. Houtlijm is daarentegen veel makkelijker in gebruik en kan over het algemeen zonder voorbereiding op het hout worden aangebracht. Daarnaast is er ook speciale spiegellijm, die voorkomt dat de speciale laklaag op de achterkant intact blijft. Maar wanneer je een universele lijm nodig hebt die je op meerdere oppervlakken kan gebruiken, kan je natuurlijk ook kiezen voor alleslijm.

Type lijm

Daarnaast kan je lijm opdelen in hoe ze functioneren. Zo is er bijvoorbeeld epoxylijm, die hard wordt wanneer je de twee verschillende componenten samenvoegt. Verder is bijna iedereen wel bekend met secondelijm: deze lijm droogt binnen enkele seconden, maar is vaak alleen geschikt voor kleine reparaties. De naam van contactlijm zegt het eigenlijk al: het droog wanneer de twee verschillende oppervlakken met elkaar in contact komen en is uiterst stevig. Ook bestaat er speciale hittebestendige lijm, die je kan gebruiken op oppervlakken die een hoge temperatuur moeten doorstaan, zoals een oven of kookplaat.

Sterkte

Ten slotte kan er onderscheid gemaakt worden in termen van de hechtingskracht van de lijm. Sommige soorten zijn sterker dan anderen, onder andere door de gebruikte grondstoffen. Maar wanneer je echt sterk spul wil hebben, kan je kiezen voor industriële alleslijm. Hoewel deze lijm werkelijk alles permanent aan elkaar plakt, is hij ook weer makkelijk te verwijderen met behulp van lijmverwijderaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *