Wonen

Het nut van het aanvragen van een energielabel

Sinds 2021 is het niet meer mogelijk om zelf een energielabel op te maken. Sinds begin 2021 moet een energielabel aanvragen via een energieadviseur verlopen. Deze inspecteert fysiek de woning en maakt vervolgens het energielabel op. Bij het afgeven van het energielabel zal de adviseur tevens punten ter verbetring toelichten die ook op het energielabel vermeld staan. Door middel van klassen wordt er een kwalificatie afgegeven op het energielabel. De hoogste klasse is de A-klasse, waarmee aangegeven wordt dat uw woning zeer zuinig is). De laagste klasse, is de C-klasse (zeer onzuinig) en dat betekent dat er heel wat te verbeteren is aan de woning.

Het nut van een energielabel 

Het voordeel van een energielabel aanvragen is dat je in een oogopslag kunt zien hoe energiezuinig je woning is. Hierbij wordt jouw woning vergeleken met gelijksoortige woningen. Bij een A-klasse woning is er sprake van een woning die goed geïsoleerd is en voorzien van energiezuinige verwarming en bijvoorbeeld zonnepanelen. Alle specifieke kenmerken van deze energiebesparende middelen, staan beschreven in het energielabel.

Wat kun je met een energielabel

Je kunt in eerste instantie het label gebruiken om je woning meer energiezuiniger te maken. Er staan immers aanbevelingen in het energielabel ter verbetering van de woning. Daarnaast is een energielabel verplicht wanneer je jouw woning of appartement wilt verkopen. Je dient het energielabel te overleggen op het moment dat je de woning overdraagt. Wie dit niet kan, krijgt een automatische boete. Wanneer je de woning ter verkoop aanbiedt, dien je de klasse die vermeld staat op het energielabel te vermelden. Eventuele geïnteresseerden weten dan precies waar zij aan toe zijn, mochten ze de woning kopen.

Kosten energielabel aanvragen

Een energielabel wordt afgegeven door een energieadviseur. Die komt bij je langs en bekijkt de woning. Aan de hand van een aantal criteria en eventuele documenten die je aan hem of haar overlegd, wordt het label opgemaakt. Je krijgt deze in PDF-vorm aangeleverd. De tarieven van energieadviseurs lopen nogal uiteen. Het is daarom altijd verstandig om van verschillende energieadviseurs offertes op te vragen, voordat men een afspraak maakt.

Meer informatie op: https://energielabel-kopen.nl/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *