Wonen

Prijs van een waterontharder

Twijfel je over het aanschaffen van een waterontharder en wil je meer weten over de prijs en kosten van de waterontharder? Dat is logisch want het is niet zomaar iets dat je aanschaft. Het is een in vele opzichten een goede en duurzame investering. Omdat er verschillende modellen op de markt zijn kunnen de prijzen sterk variëren. In dit artikel lees je meer over de prijzen en kosten van een waterontharder. 

 

Allereerst is het belangrijk om uit te leggen wat een waterontharder is. Het is als het ware een soort filtersysteem, ze zorgen ervoor dat het harde water verzacht wordt. Hard water is water met veel calcium en magnesium erin. Deze mineralen zijn verantwoordelijk voor de vorming van kalk welke weer zorgen voor kalkaanslag in je huis. Middels ionenwisseling haalt een waterontharder calcium en magnesium uit je water waardoor je kalkvrij water overhoudt. Een waterontharder is belangrijk voor verschillende redenen. Ophopende kalkaanslag zorgt ervoor dat huishoudelijk apparaten zoals je wasmachine, strijkijzer, vaatwasser, koffiezetapparaat en waterkoker een stuk sneller slijten. Daarnaast laat het een vervelende aanslag achter op je sanitair en kranen. 

 

Op de markt zijn verschillende soorten waterontharders, het verschil zit daarbij in de manier van ontharden. Over het algemeen zijn er drie verschillende categorieën te onderscheiden. Er bestaat een magnetische waterontharder, waterontharder op basis van zout en waterontharder met filter. Hiervan is de waterontharder met zout de beste keuze. Dit apparaat werkt met regeneratiezout en is beschikbaar in twee verschillende varianten. Zo is er een simplex- en een duplex variant. De simplex variant bevat één onthardingscilinder en de duplex variant heeft er twee. De waterontharder met zout gaat door middel van het zout calcium en magnesium uit het water halen. De onthardingscilinder filtert deze mineralen eruit door middel van zogeheten harskorrels welke geladen zijn met natriumionen. Wanneer deze verzadigd zijn worden ze gespoeld met regeneratiewater om vervolgens afgevoerd te worden naar het riool. Het ontharde water stroomt daarentegen je huis binnen. 

 

Gemiddeld liggen de kosten voor een magnetische waterontharder rond de € 160, daarentegen kost een waterontharder op basis van zout tussen de € 1.000 en € 2.000. Het is wel zo dat een magnetische waterontharder een stuk minder effectief is, de werking is zelfs niet bewezen tot nu toe. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *