Uncategorized

Waarom zou je een RI&E laten opstellen?

Een RI&E is een document dat je zelf kunt maken. Je kunt er ook voor kiezen om een RI&E op te laten stellen door een externe partij. Waarom zou je dat doen? In deze blog kijken we naar het belang van de RI&E en waarom het verstandig kan zijn om een RI&E op te laten stellen door een expert.

Belangrijk om te weten: een RI&E is verplicht

Om met het belangrijkste te beginnen: een RI&E is verplicht voor alle bedrijven met medewerkers in dienst. Voldoe je niet aan deze verplichting, dan kan dit tot problemen leiden. Denk aan sancties tijdens een inspectie of een verzekeraar die het recht heeft om schade niet uit te keren omdat er niet aan de eisen van veiligheid is voldaan. Heb je nog geen RI&E, maak hier dan direct werk van.

Je investeert hierin omdat je veiligheid belangrijk vindt

Los van de verplichting tot het maken van een RI&E, is het maken van zo’n risico inventarisatie & evaluatie ook gewoon iets dat je zelf moet willen. Veiligheid in het bedrijf is belangrijk, toch? Precies. Investeer hier dan ook in. Dat begint allemaal met een RI&E. Dit is namelijk een onmisbaar naslagwerk op het gebied van veiligheid. Het brengt de risico’s en gevaren in kaart en beschrijft wat er gedaan wordt om deze te beperken. Ook wordt bijgehouden wanneer er een calamiteit heeft plaatsgevonden en wat er vervolgens gedaan is.

Je leest het al: een RI&E is niet zomaar en veiligheidsdocument. Het is een “levend” document op basis waarvan veiligheidsbeleid wordt gemaakt. Ook wordt de RI&E continu bijgewerkt en aangevuld.

Een RI&E laten opstellen door een specialist biedt zekerheid

De vraag is dan: moet je zelf een RI&E opstellen? Misschien kan dat. Bijvoorbeeld als er geen zeer specifieke risico’s in het bedrijf zijn. Je kunt dan gebruikmaken van een RI&E voorbeeld. Het is dan wel verstandig om de RI&E op zijn minst te laten toetsen door een expert. Misschien is het ook wel verstandiger om een expert in te schakelen voor het opstellen van jouw RI&E. Je hebt misschien niet de benodigde kennis in het bedrijf paraat.

ARBO centrum helpt je graag

Wil je een RI&E laten opstellen? Kies dan voor de specialisten van ARBO centrum. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij kunnen zorgen voor een volledige RI&E die de perfecte basis legt voor goede veiligheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *